Twee fotografen op jullie bruiloft: Alle redenen voor een trouwfotograaf met second shooter!

Het wordt ons soms gevraagd: Hebben we echt een tweede fotograaf nodig op onze bruiloft? Als je net een fotograaf gevonden, geboekt en misschien voor een deel al betaald hebt, zie je de kosten alweer oplopen met een second shooter, begrijpelijk. Voordat je daardoor gelijk de tweede fotograaf als onnodig bestempelt geven we hier wat redenen om ook een tweede fotograaf voor jullie zorgvuldig georganiseerde dag te overwegen. Eerst even dit.

 

Verschil tussen second shooter en fotografie assistent

Een assistent is er om spullen te dragen, licht apparatuur vast te houden, foto apparatuur op te stellen, de gasten aanwijzingen te geven als het nodig is, etc. Hij/ zij assisteert de fotograaf en fotografeert zelf nauwelijks of niet. Een assistent kán fotograferen, maar is daar om de fotograaf te assisteren.

Een second shooter doet wat een assistent ook doet, maar alleen wanneer dat nodig is. Een tweede fotograaf is een volwaardige professionele fotograaf die de hele dag zoveel mogelijk fotografeert met de stijl van de hoofdfotograaf in het achterhoofd houdend. De second shooter wordt vooraf zelfs zo goed gebriefd dat zij in geval van uiterste nood, de eerste fotograaf zou kunnen vervangen. Gelukkig is dit nooit voorgevallen.

 

Even kort vooraf. Hou met onderstaande foto’s rekening dat:

  • Kleine verschillen op exact dezelfde tijd mogelijk zijn, we werken immers met verschillende camera’s.
  • sommige foto’s qua tijd iets langer van elkaar verschillen, maar nooit door 1 fotograaf geschoten hadden kunnen worden door verschil in standpunt of locatie.
  • dit een aantal willekeurige voorbeelden zijn, er zijn er heel veel, kiezen was erg moeilijk. Elke 2 foto’s die naast elkaar staan zijn dan wel door mij (Alva) of door mijn second shooter min of meer op hetzelfde moment geschoten. De exacte datum en tijd uit de camera, waarop de foto’s geschoten zijn staan erbij.
  • dit de enige pagina is waar OOIT een foto van Alvafotografie met een datum/tijdsnotatie te zien zal zijn 🙂

 

4 Redenen om te kiezen voor een tweede fotograaf

 

Twee paar ogen

Er gebeurt op een bruiloft veel meer dan jullie en ik als fotograaf kunnen zien. Met twee paar ogen zie je meer. Ook al zijn we voorbereid op de meest spontane momenten, je kunt je als fotograaf niet opsplitsen en op meer plekken tegelijk zijn. Een extra fotograaf staat bijvoorbeeld tijdens de ceremonie, maar ook tijdens de borrel, altijd strategisch opgesteld om ook die herinneringen te vangen die je als bruidspaar niet eens doorhad, maar wel veel waarde hebben. Eén fotograaf blijft vaak in de buurt van het bruidspaar terwijl de andere fotograaf, overzichtsfoto’s, de details en de reacties van de gasten fotografeert. Als team zijn we dus goed op elkaar ingespeeld, zodat er geen enkel mooi moment verloren gaat van jullie dag. Met twee fotografen schieten we de mooiste beelden vanuit alle hoeken en vergroten hiermee de kans om ook die stiekeme blik naar je partner en liefdevolle glimlach naar je moeder te kunnen fotograferen.

Trouwen in Kasteel de Wittenburg-5

Trouwen in Kasteel de Wittenburg-6

Trouwen in Houten-2

Trouwen in Houten-1

Trouwen in 't Vredeskerkje Bergen-1

Trouwen in 't Vredeskerkje Bergen-2

Opsplitsen

Twee fotografen kunnen zich dus opsplitsen en dat begint vaak al in de ochtend. De één begint bij de bruid op locatie A en de ander bij de bruidegom op locatie B. Later kunnen jullie van twee kanten terug zien hoe jullie dit moment hebben beleefd.

Trouwen in Noord-Holland-2

Trouwen in Noord-Holland

Minder opvallend

Met twee fotografen val je minder op. Dat klinkt tegenstrijdig maar toch is het zo. Een second shooter zorgt ervoor dat ik als fotograaf niet rond hoef te rennen voor de beste plaatjes, maar dat ik me, als het nodig is, volledig kan focussen op een speciaal moment.

Trouwen in Het Houtse Meer-1

Trouwen in Het Houtse Meer-2

Trouwen in Zandvoort aan Zee-1

Trouwen in Zandvoort aan Zee-2

Trouwen in Kasteel Wijenburg-1

Trouwen in Kasteel Wijenburg-2

Trouwen in Hoogkarspel-1

Trouwen in Hoogkarspel-2

Trouwen in Marken-1

Trouwen in Marken-2

Unieke reportage

Elk mens maar ook elke fotograaf is anders. De second shooter die mee gaat weet exact wat ik belangrijk vind en zal ook zo kijken en fotograferen. Maar door het kleine onderlinge verschil tussen ons te combineren geeft dit de reportages toch een mix en wordt jullie trouwreportage erg uniek. We zijn als duo volledig op elkaar ingespeeld en weten van elkaar waar onze sterke punten liggenHoewel er tijdens de grote dag gebruik wordt gemaakt van verschillende camera’s en lenzen, doet Alva altijd de bewerking van de foto’s zelf. Op die manier hebben alle foto’s in de gehele reportage dezelfde look en uitstralingjullie fotoalbum is dus één geheel.

Trouwen in Brasserie Buitenhuis Valkenburg-1

Trouwen in Brasserie Buitenhuis Valkenburg-2

Trouwen bij Finley Het WItte Huis-1

Trouwen bij Finley Het WItte Huis-2

Trouwen in Kasteel Heeswijk-2

Trouwen in Kasteel Heeswijk-1

Wat levert een second shooter jullie op?

  • Grotere variatie foto’s van de bruiloft
  • Getting ready op 2 locaties? Allebei toch vastgelegd
  • Nóg meer mooie momenten die je niet had willen missen
  • Minder opvallend aanwezig dan 1 fotograaf, omdat er minder verplaatst hoeft te worden
  • Meer spontane reacties van familie en vrienden

Trouwen op Texel-1

Trouwen op Texel-2

Trouwen in Robachers Watermolen-2

Trouwen in Robachers Watermolen-1

Trouwen op Texel-3

Trouwen op Texel-4

Hoeveel kost een second shooter?

Aan een tweede fotograaf hangt natuurlijk een prijskaartje. En dat terwijl de bruiloft al een behoorlijk uitgave is. Dubbele fotografie kosten dus? Zeker niet! Omdat de waarde van een tweede fotograaf voor ons heel duidelijk is investeren wij altijd een deel hierin ook zelf(!). Ook wij zijn erbij gebaat als de reportage maximale impact heeft en daar helpt een second shooter zeker bij.

Overweeg dus zéker een tweede fotograaf op jullie huwelijk. De trouwfoto’s zorgen ervoor dat jullie (en vaak de generatie na jullie ook) de rest van je leven kunnen genieten van al die mooie momenten en al die emoties van jullie familie en dierbare gasten. Bedenk: “Als ik de fotografie kosten zou delen door het aantal jaren dat ik van de foto’s zal genieten, dan valt het eigenlijk enorm mee!”.

Trouwen bij The Green Village Nieuwegein-2

Trouwen bij The Green Village Nieuwegein-1

Trouwen aan het water-1

Trouwen aan het water-2

Noot: Overal waar ‘hij’ of’ zij’ staat, kan uiteraard ook ‘zij’, ‘hij’  of ‘unicorn’ gelezen worden.

Neem vandaag nog contact op!
Awards