Kleine bruiloft

Door Corona een kleine bruiloft?

Ik hoor hier jullie hersens al kraken… Wel trouwen tijdens Corona tijd of niet trouwen tijdens Corona tijd. En krijgen we dan een kleine bruiloft met een minimaal aantal gasten? En áls we er voor kiezen, weten we niet wat wel of niet kan. Een ding is wel zeker tijdens Corona, je hebt een kleine bruiloft, maar het is maar net hoe je het ziet. Je zou het namelijk ook een intieme bruiloft kunnen noemen. Maar ja, je had toch echt een volgepakte zaal met álle vrienden en vriendinnen en natuurlijk dat knalfeest voor ogen. Hoe dan? Moeten wij dan klein trouwen, zonder feest??

Nieuwste trend is: kleine bruiloft

Zijn er de afgelopen twee jaar wel bruiloften geweest? Absoluut, zelfs tijdens Corona. En wat opviel was tot mijn grote verbazing dat al deze bruidsparen hun kleine bruiloft als intiem en persoonlijk hebben ervaren, zonder uitzondering! Nu is het natuurlijk wel zo dat ze diezelfde bruiloft onmogelijk kunnen vergelijken met hoe die zou zijn als er geen Corona onder ons was geweest, maar doet aan hun beleving blijkbaar niks af. Mensen zullen steeds vaker een kleine bruiloft vieren. En natuurlijk is de twijfel om op korte termijn de bruiloft te plannen begrijpelijk, zeker als je er voorlopig nog van uit moet gaan dat jullie dan zullen trouwen zonder feest. Gelukkig hebben we daar pioniers voor, de helden onder de bruidsparen die de keuze voor toekomstige bruidsparen om tijdens Corona tijd te trouwen te vergemakkelijken. Hoe? Vrij eenvoudig, door de liefde met een kleine bruiloft te vieren, zelfs tijdens Corona. Want een beetje liefde, positivisme en mogelijkheden kunnen we allemaal wel in deze tijd gebruiken, toch?

Wat is er nou leuk aan een intieme bruiloft?

Tja, het was de bedoeling dat iedereen erbij zou zijn natuurlijk! En jullie wilden zeker geen intieme bruiloft, maar dat is lastig momenteel, dus hoe maak je dan een keuze?

Om te beginnen is het goed om je te realiseren dat jij met jouw aanstaande, met een klein gezelschap, met een intieme bruiloft ook echt aandacht voor ze zal hebben. Het leuke aan een intieme bruiloft is dat je elkaar dus echt kunt spreken. De bruiloften waar tussen de 150 en meer genodigden aanwezig waren waren heel tof, maar onmogelijk om nog persoonlijk houden. Zie het als een festival. Daar stond je ook met heel veel mensen naar de DJ te kijken zonder echt contact met die DJ te hebben. Dat is bij een grote bruiloft eigenlijk net zo. Je bent er als bruidspaar wel, maar je staat toch op een virtueel podium en iedereen kijkt naar je. Ook heel leuk, maar ook heel anders…

Je bent nu misschien met 20 tot 30 gasten en hebt tijdens de felicitaties, de receptie en het diner echt de tijd om elkaar even te spreken. Tijdens de ceremonie zitten niet sommigen genodigden helemaal achterin de zaal, maar kan iedereen alles zien. Mensen kunnen elkaar echt spreken tijdens de dag en hebben contact met elkaar. En laat dat nu net de essentie zijn van een bruiloft. Het vieren van het leven en de liefde met de mensen die er het meest toe doen. Maar ja, dat feest…dat zit wel in jullie DNA en zonder feest voelt het misschien voor jullie niet af…. Hier kom ik straks op terug!

Of je nu tijdens of na Corona-tijd trouwt, onderstaande tips zijn van alle tijden. Het enige verschil is dat de “anderhalve meter afstand” dan komt te vervallen. Doe je voordeel met de tips, of je nou op korte termijn of pas later gaat trouwen.

 

Intieme bruiloft betekent een kleine gastenlijst

Wie je ga dan precies wel en wie niet uitnodigen. Dat is een vraag die jullie zelf het beste kunnen beantwoorden. Wie spreek je vaak, wie behoort tot jullie inner circle? Wie spreek je bijvoorbeeld elke week of elke maand? Er zijn grappige en tegelijk handige infographics gemaakt zoals deze hieronder, om de twijfelgevallen uit te nodigen of juist niet. Hierna weet je zeker dat het ook echt een intieme bruiloft wordt.

 

Op een kleine bruiloft ben je minder zichtbaar

Je kunt je misschien voorstellen dat je op een kleine bruiloft minder “in de schijnwerper staat” in tegenstelling tot een bruiloft met heel veel mensen. Ook op een kleine bruiloft sta je in het middelpunt van de aandacht, maar de groep staat veel dichter bij jullie. Onzichtbaar ben je natuurlijk nooit, gelukkig maar, je wilt met jouw bruidsjurk en trouwpak natuurlijk wel een beetje shinen, hoe klein de bruiloft ook is. Maar het went op een kleine bruiloft wat sneller om dé bruid en/of bruidegom te zijn. Die mooie persoonlijke speeches, van jullie gasten of familie naar jullie of jullie geloften uitspreken naar aan elkaar, zullen ok wat minder spannend zijn. Een extra voordeeltje!

Kleine bruiloft - de landgoederij

 

Familie op jullie kleine bruiloft

Als jullie klein trouwen krijgen de ouders en alle andere schoonfamilie uitgebreid de mogelijkheid om elkaar echt even te spreken. Op een bruiloft vieren we daarom niet voor niks het leven en dit hoort daar zeker bij! Los van de leuke spontane gesprekken zijn het ook momenten die mooi zijn op vast te leggen. Hoe leuk is het als vaders of moeders met elkaar dikke pret hebben. En dat op jullie kleine bruiloft! Mocht je nog zo gelukkig zijn dat er oma’s of opa’s bij kunnen zijn worden die op een kleine bruiloft bewust opgezocht en verdrinken ze niet in de mensenmassa. En als ik voor iemand een zwak heb, dan zijn het wel oma’s en opa’s….

Kleine bruiloft - 002

‘Trouwen zonder feest? Dan trouwen we niet!’

Omdat trouwen zonder feest voor de meeste bruidsparen geen optie is, was dit wel de hoofdreden waarom veel van mijn geboekte bruiloften zijn verzet. Geloof me, ik begrijp het. Ik ben gek op een goed feest en het kan me niet gek genoeg. Maar het was soms eenvoudig niet mogelijk.  Aan het einde van de tunnel schijnt er gelukkig altijd licht! Als bruidsfotograaf hou ik toevallig van licht dus ik zie het al fonkelen, we moeten alleen eerst geduld opbrengen. Hoe gaan we hier nu dus mee om en hoe kunnen we toch een feest plannen?

Bij een kleine bruiloft trouw je vaak zonder feest. Bruidsparen kiezen er nu voor om uitgebreid te dineren. Soms wordt een (altijd toch wel heel hilarische) quiz op poten gezet door vrienden om te achterhalen hoe goed het bruidspaar elkaar kent. Het leuke aan uitgebreid dineren is dat er meer tijd is voor persoonlijke speeches. Woorden die anders misschien niet zo snel uitgesproken worden, zullen nu misschien wel gezegd worden. De meest intieme momenten kunnen zo ontstaan. Diners worden nu soms nog sfeervoller gemaakt door  live muziek, of een live zanger of zangeres met begeleiding. Gegarandeerd een intieme sfeer! Maar ik hoor je denken en je hebt gelijk, dat is nog steeds geen feest…

Kleine bruiloft-003

Kleine bruiloft-010

Kleine bruiloft-015

Een trouwfeest tijdens Corona

Ok, laten we wel zijn, ik wil niet onverantwoordelijke situaties creëeren. Daar komt bij dat de maatregelen elkaar soms heel snel opvolgen waardoor er soms dingen wel en dan weer dingen niet meer mogen of andersom. Maar een ding durf ik met enige zekerheid wel te stellen, die Corona-toestand laten we een keer achter ons. Tot die tijd kun je met gezond verstand (!) of wat geduld toch echt een trouwfeest geven. Hoe?

Een goed voorbeeld is een bruidspaar dat ’s avonds een silent disco had gehuurd. Het feest werd buiten onder een wandloze stretchtent gehouden waardoor de natuurlijk ventilatie optimaal was. Bij een silent disco heeft iedereen headsets op waardoor je zonder de headset op nog steeds verstaanbaar bent en het niet nodig is om dicht tegen elkaar aan te staan. ‘Het dak’ ging er op dit trouwfeest trouwens echt goed van af, binnen de op dat moment geldende maatregelen…! Dus als je denkt dat ook jullie zullen trouwen zonder feest, het kan wel degelijk. Als je je maar wel aan de maatregelen houdt die er op dat moment gelden en open staat voor feestelijke creatieve oplossingen.

Kleine bruiloft-020

 

Of wat dacht je van een mobiele DJ booth die je overdag laat komen. Want wie zegt dat je een feest persé alleen s’avonds kunt geven? We zijn het alleen niet gewend, maar de afgelopen tijd zijn we alleen maar in situaties belanden die we niet gewend zijn. Laten we er dan maar het beste van maken en een feest, die kun je dus eigenlijk altijd geven, ook overdag!

Kleine bruiloft-030

Voor de bruidsparen die toch een groots feest voor ogen hebben waar de decibel je om de oren vliegen inclusief lichtshow etc., ook dat is mogelijk en ook daar kiezen sommige bruidsparen momenteel voor. Die bruiloften worden gesplitst. Alles vóór het trouwfeest wordt gepland op datum X en het trouwfeest wordt gepland op datum Y, ergens volgend jaar. En ja, misschien moet je die dan straks verschuiven. Maar wie kon er ooit zeggen dat zij haar trouwjurk 2 keer heeft kunnen dragen….. 2 voor de prijs van 1, daar houden wij Hollanders van! Tegen de tijd dat het trouwfeest ook echt gehouden kan worden zul je zien dat iedereen ook écht behoeft heeft aan een feest en dan is een episch knalfeest natuurlijk gegarandeerd!

Trouwen zonder feest is dus als je dit hierboven leest eigenlijk helemaal niet nodig, gelukkig maar!

Een intieme trouwlocatie

Niet elke trouwlocatie is even sfeervol om een intieme bruiloft te organiseren. Een kleine bruiloft vraagt om een kleinere setting, of een setting die goed aan te passen is aan de grootte van het gezelschap.

Een sierlijke achtertuin kan bijvoorbeeld goed dienen als intieme trouwlocatie. Sommige locaties hebben naast grote zalen bijvoorbeeld ook ruimtes waar je veel sfeervoller samen kunt zijn. Bijvoorbeeld een grote trouwzaal waar je overdag met veel gasten kunt zijn, maar een kleine gewelvenkelder waar je met een klein gezelschap over kunt blijven. De kunst is om in mogelijkheden te denken en daarbij de suggesties van de locaties in mee te nemen. Inmiddels zijn we al wat maanden verder in de Corona-periode dus is er heel wat ervaring opgedaan om er zeker een mooie bruiloft van te maken.

Kleine bruiloft-030

Relaxte dagindeling

Bij een bruiloft met een kleiner gezelschap, waar je (nog) geen feest hebt, is de dagindeling ook anders. Omdat je geen harde deadline hebt waarop het eten klaar moet zijn, kun je echt de tijd nemen voor het diner en dat betekent dat alles wat je daarvoor doet ook niet onder tijdsdruk staat. De weddingplanners met wie wij samenwerken zeggen ook dat een kleiner gezelschap minder tijd kost om te sturen. 200 gasten mobiliseer je niet even van plek a naar plek b. Een intieme bruiloft is gewoon net wat makkelijker qua planning, voelt voor jullie relaxter aan en daar ben ik als bruidsfotograaf natuurlijk heel blij mee. Immers, een relaxter bruidspaar is een blijer bruidspaar!

Als het feest dezelfde dag van jullie trouwdag wordt gegeven ben je gebonden om echt op tijd te starten met het diner. Later dineren is dan eigenlijk uitgesloten en dat is best jammer. Je kunt de ceremonie dan namelijk niet meer later in de middag of zelfs in de avond houden (bijvoorbeeld tegen zonsondergang) plannen. En dat is zeker iets om te overwegen. De ceremonies die later op de dag gepland zijn hadden mede door het ondergaande zonnetje een hele bijzondere bijna sprookjesachtige sfeer. Wie wil dat niet..!? En als bonus ontloop je ook nog de hele hete middagen gedurende de tropische zomerdagen die we tegenwoordig kennen.

Kleine bruiloft, toch 2 fotografen

Hoe klein je bruiloft ook is, het blijft een samensmelting van heel veel kleine en grote mooie momenten. En hoe goed ik ook oplet, er gebeurt altijd meer dan ik met 2 benen, 2 handen en zelfs 2 camera’s kan belopen en fotograferen. Een uitgebreide uitleg met concrete voorbeelden wat de toegevoegde waarde is van een zogenaamde second shooter lees je hier.

Intieme bruiloft

Intieme bruiloft-003

Klein trouwen voor een klein budget

Jullie hebben vast al gezien dat aan trouwen een prijskaartje hangt. Hoe groter het gezelschap, hoe sneller de kosten oplopen. Met meer gasten wordt er meer gegeten en gedronken. Dan is er nog de DJ of de band, de fotograaf met 2nd shooter en misschien ook de weddingplanner met haar assistente. Aan een avondvullend diner op een intieme bruiloft hangt ook een prijskaartje, maar het gezelschap is veel kleiner. Je hebt op deze manier minder uitnodigingen nodig, minder bedankjes, minder stoeltjes tijdens de ceremonie (ja die brengen ze ook in rekening), een kleinere trouwtaart, bedenk het maar. Dus per saldo is het best aantrekkelijk om een kleinere bruiloft te hebben.

Kleine bruiloft-040

Kleine bruiloft-100

Intieme bruiloft in tijden van Corona

Het hebben van een intieme bruiloft kan denk ik ook een oplossing zijn voor deze Corona tijd. Een intiemere setting is voor veel trouwlocaties veel makkelijker op te lossen dan een groot gezelschap. Los van het feit dat we nog niet weten wanneer het is toegestaan om een groot gezelschap uit te nodigen.

Een klein gezelschap voor jullie intieme bruiloft is makkelijker te realiseren tijdens bijvoorbeeld de trouwceremonie, omdat je dan minder mensen in dezelfde ruimte hoeft onder te brengen. En ook een avondvullend diner is makkelijker te organiseren dan een groot feest (waar mensen 1,5 meter uit elkaar moeten blijven). En dat feest kan dus over een jaar misschien alsnog zoals je hierboven las. En dan vier je gelijk jullie Katoenen huwelijk!

Kleine bruiloft-001

Dus, een kleine bruiloft zonder feest kan zeer feestelijk zijn!

Heb je nog meer ideeën of heb je iets ludieks of moois gezien op een bruiloft wat hier goed bij kan staan, deel ze met me Stuur me dan vooral even een berichtje. En gaan jullie ergens in de komende maanden trouwen en zoeken jullie nog een fotograaf die er altijd zin in heeft: laat het horen! Wie weet kunnen wij er bij zijn.

Nóg meer wegdromen? Bekijk dan deze blogs:

Bekijk deze foto's!
de Landgoederij

De Landgoederij

Bekijk deze foto's!
Hooge Vuursche

Trouwen in De Hooge Vuursche

Bekijk deze foto's!
Strand

Trouwen op het strand

Awards