Hoe vind je de beste trouwfotograaf?

Tips

Goede vraag…hoe vind je de beste trouwfotograaf? Want er zijn zoveel trouwfotografen, maar jullie willen natuurlijk de allermooiste trouwfoto’s van de trouwfotograaf die het beste bij jullie past. Bij het regelen van een bruiloft komt nogal wat bij kijken en ook de keuze voor een trouwfotograaf is niet zomaar gemaakt.

Jullie willen later (lees: de rest van je leven) jullie bruiloft zo vaak mogelijk herbeleven. Dat gevoel van jullie dag zo goed mogelijk weer terug halen. Gelukkig heb je dan, als het goed is, daar die schitterende trouwfoto’s nog voor. Om deze te krijgen heb je een professionele trouwfotograaf nodig die écht bij jullie past en jullie dag met 200% inzet zal vastleggen! Misschien meer, maar zeker niet minder. Alleen hoe vind je de juiste trouwfotograaf voor de allermooiste trouwfoto’s?

Oriënteren voor een trouwfotograaf

 • Bekijk de trouwfoto’s op de website of Instagram zodat je kunt zien of de bruidsfotografie stijl van de fotograaf jullie aanspreekt.
 • Is de fotograaf gespecialiseerd in trouwfotografie of staat er van alles op zijn of haar website? Een goede trouwfotograaf heeft zeer specifieke eigenschappen en kwaliteiten die nodig zijn om op het juiste moment en in zeer diverse omstandigheden schitterende foto’s te kunnen maken.
 • Kijk op de website of het tarief aansluit met jullie budget. Een professionele trouwfotograaf is nooit goedkoop. Dat kan ook niet als je professionele apparatuur gebruikt en jarenlang ‘het oog’ getraind hebt om álles te kunnen zien en niks te kunnen missen. Ook een solide back-up plan bij onvoorziene omstandigheden en professionele back-up-systemen voor jullie trouwreportage horen daarbij. En ja natuurlijk ook een luxe trouwalbum.

Als jullie enthousiast worden na het zien van het portfolio trouwfoto’s dan is het verstandig om eerst te checken bij de trouwfotograaf of hij nog beschikbaar is op de dag dat jullie je bruiloft willen vieren. Als dat antwoord ‘ja’ is, dan kun je altijd vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek maken. Tegenwoordig worden deze gesprekken vaak online gevoerd of spreken jullie ergens af om kennis te maken. Maar wat vraag je tijdens zo’n gesprek?

Kasteel De Hooge Vuursche - 20

Tips voor het kennismakingsgesprek met jullie trouwfotograaf

 • Meestel voel je het al aan het begin van het gesprek; is er een klik met jullie potentiële trouwfotograaf?
 • Staat hij of zij open voor jullie specifieke fotografie wensen? Een goede trouwfotograaf blijft trouw aan zijn stijl, maar is oprecht geïnteresseerd in wat jullie belangrijk vinden.
 • Bespreek de trouwfoto’s van de trouwfotograaf die jullie het meest aanspreekt. Daar zal een goede fotograaf later rekening mee houden.
 • Hoeveel trouwfoto’s kun je verwachten (onthoud: less is more! Hebben jullie liever 500 trouwfoto’s die wel ok zijn, of 300 kunstwerkjes die jullie allemaal aan de muur zouden kunnen hangen?)
 • Binnen hoeveel tijd kunnen jullie je foto’s verwachten?
 • Is het tarief inclusief een trouwalbum? (foto’s hebben veel meer impact als ze afgedrukt zijn in een fraai trouwalbum t.o.v. een scherm)
 • Is er een voorbeeld van een trouwalbum? (De kwaliteit verschilt enorm!) Is er ook een keuze? Hebben jullie invloed op welke trouwfoto’s in dit trouwalbum worden opgenomen?
 • Hoeveel pagina’s telt het album dat in het tarief is meegerekend?
 • Hoe gaat de trouwfotograaf om met slecht weer situaties of zeer donkere locaties? (heeft hij of zij hier ook ervaring mee?)
 • Welke voorbereidingen treft de trouwfotograaf voorafgaand aan jullie grote dag? (Heeft hij of zij bijvoorbeeld vooraf contact met ceremoniemeester)
 • Wat hem of haar als trouwfotograaf op een huwelijk anders maakt dan de rest. Wil je een introverte fotograaf of iemand die makkelijk met jullie gasten contact maakt en opgaat in het ‘feest’.
 • Heeft de fotograaf nog bruidsfotografie tips zoals bijvoorbeeld ideetjes voor mooie originele fotoshoots, sunset shoots of andere dingen waar jullie aan moeten denken tijdens de voorbereiding van jullie grote dag.
 • Is er een back-up plan aanwezig in het ongelukkige geval de fotograaf iets overkomt als hij naar jullie bruiloft rijdt? (better safe than sorry)
 • Spreek minstens twee fotografen en vergelijk hun aanpak.

Trouwfotograaf kiezen

Bespreek met je verloofde of je je bij de trouwfotograaf op je gemak voelt. Heeft hij oprechte interesse in jullie. Zie je deze trouwfotograaf tussen jullie gasten staan. Dit lijkt er in eerste instantie niet echt toe te doen, want het gaat immers om mooie trouwfoto’s toch? Dat laatste is zeker waar, maar jullie bruiloft is eenmalig. Je wilt dat álles fantastisch zal zijn op die dag. Dus ook de trouwfotograaf die (bijna) de hele dag om jullie heen loopt en soms jullie gasten heel kort zal moeten regisseren of losmaken (tijdens groepsfoto’s bijvoorbeeld). Die klik is voor de beste trouwfoto’s erg belangrijk. Niet alleen voor jullie als bruidspaar, maar zeker ook voor de fotograaf!

Bruidsfotograaf Alvafotografie-19

Tips voor de beste trouwfoto’s van jullie trouwreportage 

Ok, na jullie kennismakingsgesprek hebben jullie de beste trouwfotograaf voor jullie bruiloft gevonden. Maar waar kunnen jullie zelf op letten om de beste trouwfoto’s voor jullie trouwreportage te krijgen?

Zorg dat je minstens 2 Ceremoniemeesters hebt of nog beter, een weddingplanner.

Het is voor jouw vriend, vriendin, zus of broer een hele eer om een van de Ceremoniemeesters te zijn. Dan beteken je namelijk écht iets voor het bruidspaar! Je mag er van uit gaan dat ze hun taak zeer serieus zullen nemen en dat is maar goed ook.

Ze lopen altijd van hot naar her druk om jullie dag in goede banen te leiden. Vaak is er dus een onvindbaar en kan de fotograaf gelukkig snel schakelen met de andere om de moeder van de bruid uit het toilet te halen voor de groepsfoto of te assisteren tijdens het gooien van de sluier voor een toffe foto. Iedereen gaat altijd alle kanten op wat heel gezellig is, maar soms moet de fotograaf even iets regisseren en dan is (de beschikbare) ceremoniemeester, zeker bij groepsfoto’s of de shoot, zijn beste vriend. Sowieso is het aan te raden om in ieder geval 1 Ceremoniemeester voor het huwelijk in contact te brengen met de fotograaf, het kan zomaar zijn dat er nog wat zaken besproken moeten worden die jullie niet weten, maar wel handig zijn voor de fotograaf om te weten. Dus om de dag, ook tijdens de fotoshoot soepel te laten verlopen zijn 2 ceremoniemeesters geen luxe.

Ee Ceremoniemeester is dus de hele dag in de weer, voor jullie. Heel lief, maar ook is dus daardoor ook voor een groot deel afwezig. Wees daar vooraf van bewust tijdens de keuze voor de Ceremoniemeester. Je zus of broer hiervoor vragen lijkt dan een goede keuze, maar is dan op jullie dag hard aan het werk. Om dit te voorkomen adviseer ik zeker om een Weddingplanner te overwegen!

Bruidsfotograaf Alvafotografie-19

Bekijk de ruimte waar je je aankleed kritisch

Een goede trouwfotograaf zal voor de perfecte trouwfoto gebruik willen maken van ‘natuurlijk licht’. Het aankleden in een ruimte met minstens 1 raam (liefst niet te klein) is dus al voldoende. Daarnaast is het aantal mensen in de ruimte waarin je je aankleedt goed om even over na te denken. Als je jouw gehele hockeyteam en vriendinnenclub laat opdraven inclusief moeder en schoonmoeder in een kleine kamer is dat een keuze die invloed heeft op de fotografie. Niet persé verkeerd en absoluut gezellig, maar van een sfeervolle intieme sessie is dan geen sprake meer. Wees dus kritisch wie je bij de aankleding aanwezig wilt laten zijn. Verder doet een (of meer!) mobiele staande spiegel(s) het altijd goed en is het altijd goed om even te kijken of er geen hele rare dingen aan de muur hangen die storend kunnen werken.

Oh, en trek je jurk altijd aan in een ruimte waar de visagist en kapper NIET meer is. Zij gebruiken veel spullen (krultangen met snoeren, etc) die nodig zijn voor het opmaken, maar lelijk in de weg staan tijdens het aantrekken van je schitterend uitgekozen trouwjurk!

De landgoederij - 4

De trouwshoot, wanneer is dit het allerbeste moment?

Jullie bruiloft is een project met een planning, een logistieke uitdaging met hier en daar een kleine valkuil. Daarom is het goed om van te voren bedacht te hebben wanneer wat gaat plaatsvinden. Zo ook de trouwshoot. Er is namelijk zéker wel een ideaal moment.
Laten we beginnen met wanneer je het bij voorkeur níet doet. Dat is vóór de ceremonie. Voor de ceremonie ben je toch iets meer gespannen, mag er niks met de jurk gebeuren en zit je haar helemaal goed, dus een beetje wind geeft dan al ‘spanning’. Spanning kun je op iemands gezicht lezen en is minder fraai. Dus de trouwshoot voor de meest ontspannen trouwfoto’s bij voorkeur ná de ceremonie.

Willen jullie het allerbeste moment, dan is het het mooiste om de shoot vlak voor en rond zonsondergang te doen. Schemerlicht, de ondergaande zon of zelfs na zonsondergang geven de meest schitterende decors om de shoot te doen. Ja, dat valt vaak samen met het diner, de openingsdans of het begin van het feest. Maar ja, wil je de perfecte trouwfoto of niet? Dus pols bij jouw fotograaf die allang heeft gecheckt hoe laat de zon ondergaat op jullie trouwdag en maak in overleg met hem een goede planning voor een hele bijzondere trouwshoot. Haal alles er uit wat er in jullie dag zit!!

Bruidsfotograaf Alvafotografie-20

Natuurlijk licht trouwfoto

Vrolijke trouwfoto’s!

Iedereen kent het gooien van rijstkorrels na de ceremonie, helemaal fantastisch. Helaas wordt dat steeds minder gedaan, mede omdat het niet overal mag. Is het toch toegestaan? Dan is dat zeker een aanrader! Wij houden van vrolijke trouwfoto’s!
Is het gooien van rijstkorrels niet geoorloofd? Leef je dan vooral helemaal uit met bellenblaas, bloemblaadjes, confetti (kanonnen), serpentine slingers, ‘magic wands’ of waar je ook maar mee kan gooien of zwaaien. Het is leuk voor de gasten, heel leuk voor jullie als bruidspaar en het geeft hele mooie blije trouwfoto’s.

Overweeg je een Grand Entrance of Grand Exit met sterretjes (gewoon doen!)? Wees niet bang voor jouw jurk maar zorg dat je jullie Ceremoniemeester goed voorbereidt en exact laat weten hoe laat er wat moet worden gedaan.

Bruidsfotograaf Amsterdam-22

Alvafotografie

Bruidsfotograaf Alvafotografie-22

Nog meer tips voor de beste trouwfoto’s!

Misschien wil je het feest helemaal niet later laten beginnen omdat de fotograaf zegt een shoot te willen doen bij zonsondergang. Of wil jij wel je hele hockeyteam bij jouw aankleding in dezelfde ruimte hebben? Helemaal goed! Het gaat er om dat wij door ervaring weten wat écht werkt en wat jullie trouwreportage voor de beste trouwfoto’s nog mooier kan maken.

Wil je nog meer tips voor de beste trouwfoto’s? Die hebben we namelijk! En we denken graag mee dus neem vooral contact op of laat je inspireren door onze bruidsreportages!

Check mijn beschikbaarheid!

Reserveer op tijd jullie trouwdatum, populaire trouwmaanden zijn altijd snel volgeboekt. Heb je een vraag of wil je checken of ik op jullie trouwdatum nog beschikbaar ben? Neem dan contact op via onderstaande button!

Wat is jullie trouwdatum?
Awards