Speechen op een bruiloft | 5 nuttige tips

Speechen? Tips!

Jullie trouwfoto’s zijn belangrijk natuurlijk, maar als dierbaren speechen op een bruiloft kan absoluut die impact hebben. Soms emotioneel, maar altijd persoonlijk en daarom raakt het vaak veel mensen. Maar ja, tenzij jullie je geloften ook in een speech vorm zullen uitspreken, weet je niet of er gesproken zal worden. En je gaat er ook niet echt om vragen… Je zou dus onderstaande fijne tips geschreven door Bureau Spraakwater voor een mooie speech, subtiel kunnen doorsturen naar jouw vader, moeder of goede vriend(in) of gewoon zelf gebruiken voor jouw speech of geloften.

=======================

Speechen op een bruiloft – 5 tips

Niets is leuker dan een persoonlijke speech tijdens de bruiloft van vrienden of familie. Maar, spontaan een huwelijksspeech uit de mouw schudden is niet voor iedereen weggelegd. Om ervoor te zorgen dat ook jouw speech een succes wordt, hebben we vijf tips voor je verzameld!

1)

Spreek je tijdens de officiële ceremonie of pas tijdens het huwelijksfeest? Pas je speech aan op dit moment. Houd je toon bijvoorbeeld feestelijk of juist serieuzer, spreek kort of iets langer, en bewaar de ietwat ongemakkelijke anekdotes voor na de plechtigheid. Oh, en speech je tijdens het feest? Vergeet dan niet voldoende water te drinken en laat je biertje staan voor ná de speech.

2)

Als je veel hebt meegemaakt met het bruidspaar, ligt het gevaar op de loer dat je van alles wilt vertellen. Bedenk van tevoren dan ook goed wat je precies wilt vertellen. Kies thema’s. Bepaal een duidelijke invalshoek. Hoe leuk een bepaalde anekdote ook mag zijn, soms werkt ‘ie gewoon niet in je speech. Wees dus vooral niet bang om te schrappen. Ook is het belangrijk om niet te lang te presenteren. Niemand zit te wachten op een speech van 20 minuten.

3)

Als presenteren niet je sterkste kant is, heb je je speech waarschijnlijk al tientallen keren geoefend. Voor jou is het dus helder wat je gaat zeggen. Maar voor je publiek niet. Geef de aanwezigen dan ook de tijd om te verwerken wat je vertelt. Praat rustig, articuleer goed en laat af en toe een pauze vallen. Laat je verhaal rustig ‘landen’ bij het publiek; dit zal je speech nog waardevoller maken.

4)

Deze dag draait natuurlijk maar om twee personen. Maar je speecht niet alleen voor hen. Focus je dan ook op zowel het publiek als het bruidspaar. Wellicht ben je niet bij iedereen bekend, dus stel je even kort voor en leg uit wat de relatie tussen jouzelf en het bruidspaar is. Probeer alle aanwezigen te betrekken bij je speech. Vermijd bijvoorbeeld grapjes die alleen voor intimi te begrijpen zijn en kijk je publiek goed aan.

5)

Tot slot: wees niet te streng voor jezelf. Men wordt gelukkiger van een gemeende, lieve speech uit het hart dan een perfect gelikte speech die niemand raakt. Je bent er tenslotte om de liefde te vieren, niet om een TedTalk te houden.

Dit artikel is geschreven door Bureau Spraakwater. Bureau Spraakwater is een bureau dat trainingen in communicatieve vaardigheden geeft.

=======================

Speech van je beste vriendin Speech van de bruid Speech van de bruid voor bruidegom Geloften uitspreken Speech door de dochter Speech van de bruidegom Speech van een beste vriend Sppech van de broer Speech van de zus Beste speech op een bruiloft Speech door de moeder van de bruidegom Speecht door beste vriendin Speech van de bruidegom voor de bruid Spontane speech Goede speech op bruiloft Speech van de broer, emotie
Check mijn beschikbaarheid!

Reserveer op tijd jullie trouwdatum, populaire trouwmaanden zijn altijd snel volgeboekt. Heb je een vraag of wil je checken of ik op jullie trouwdatum nog beschikbaar ben? Neem dan contact op via onderstaande button!

Wat is jullie trouwdatum?
Awards